MREŽNI PODJETNIŠKI INKUBATOR SAVINJSKE REGIJE – MREŽNI SPIN-OFF INKUBATOR UNIVERZE V MARIBOR SE JE SAMOSTOJNO PREDSTAVIL NA 42. MEDNARODNEM OBRTNEM SEJMU V CELJU (september 2009)

Krizo so izkoristili sebi v prid

dobra dela noviceZ zanimivo idejo je gospodarsko krizo mogoče dobro izkoristiti. Tisti, ki so to storili, so danes nosilci pomembnih inovativnih idej. Pri implementaciji podjetniških idej v prakso podjetnikom pomaga Mrežni podjetniški inkubator (MPI) Savinjske regije – Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru. Na 42. MOS v Celju so predstavili le nekaj najpomembnejših projektov, med katere prav gotovo sodi biološka čistilna naprava ter sanacija plazov z algami.

Na 42. MOS v Celju so danes predstavili le nekaj najpomembnejših projektov, med katere prav gotovo sodi biološka čistilna naprava ter sanacija plazov z algami. Podjetniški inkubator izvaja program podjetniškega in program univerzitetnega inkubatorja, v katerem podjetnikom pomagajo pri implementaciji podjetniških idej v prakso. Trenutno je vanj včlanjenih 47 mladih podjetij in 15 podjetniških skupin. Z njihovo strokovno pomočjo, z učinkovitim pridobivanjem sredstev iz razpisov Evropske unije in drugih načinov financiranja, je na trgu uspešnih že 15 samostojnih podjetij, ki so zaključila inkubacijo. Kljub gospodarski krizi inkubator beleži več zainteresiranih podjetnikov in podjetij za morebitno skupno sodelovanje. »Od februarja letos smo našteli kar 30 podjetij več kot takšen čas lansko leto. V zadnjem času se je na nas obrnilo večje število posameznikov, ki so izgubili službo ali ostali brez dohodka. Nekateri so danes nosilci največjih zelo pomembnih inovativnih idej,« je povedal vršilec dolžnosti direktorja prof. dr. Zdravko Praunseis.

Na MOS se je pod njihovim okriljem predstavljalo več inovativnih podjetij z ekološkimi in energetskimi rešitvami. Naravno biološko čiščenje voda z biološko čistilno napravo BIOMATIC je predstavilo podjetje NIVO Eko d.o.o. »Čistilna naprava je sestavljena iz velikega valja, v katerega so nameščene plastične kroglice, ki so votle, zato da valj lahko plava na vodi. Na zunanjo površino se naselijo bioaktivne bakterije, ki se vrtijo in spirajo v vodi, za svoje preživetje pa jedo le organske snovi in umazanijo,« je povedal Janez Štusej iz podjetja NIVO Eko d.o.o. Na biološko čistilno napravo se lahko priključi do 80 stanovanj, razvijali pa so jo štiri leta. Uporabljajo jo že na Ponikvi v občini Šentjur.
Alge lahko pomagajo celo pri sanaciji plazov. Postopek je predstavilo podjetje Eko Gea, ki se posveča reševanju problemov na področju reševanja onesnaženih voda, zemlje ter ozračja.
Še ena zanimiva inovacija, ki jo je bilo moč videti na MOS, so solarne svetilke, s katerimi bi lahko zmanjšali emisije svetlobnega onesnaževanja po vsej Evropi. Kar 10 odstotkov vseh emisij namreč povzročijo ulične svetilke.

Zanimive so še druge okolju prijazne rešitve, ki jih pod okriljem podjetniškega inkubatorja ponuja letošnji MOS. Med drugim gre še za učinkovit način ogrevanja in hlajenja na drva, brikete in pelete (podjetji Bengson d.o.o. in Azur d.o.o.), ekološke produkte in rešitve (Eko ideja, družba za okoljski in energetski inženiring d.o.o.) učinkovito izrabo fasadnih površin s sončno energijo s sistemom (Solarni termo sistemi – STS d.d.). Kako se učinkovito pozdraviti z bioresonanco in biofeedbackom in MTV terapijami (Divina, Center za zdravje in sprostitev, d.o.o.) ter uresničitev ekološke vizije v mestu prihodnosti (Tehnopolis Celje d.o.o.).

Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije – Mrežni spin-off inkubator Univerze v Mariboru izvaja program podjetniškega in program univerzitetnega inkubatorja. Pomagamo podjetnikom pri implementaciji podjetniških idej v prakso. Na 42. Mednarodnem obrtnem sejmu se z nami predstavlja del inovativnih podjetij z ekološkimi in energetskimi rešitvami:

  • Bengson – Azur d.o.o. z ekološkimi pečmi ter kamini,
  • Nivo Eko d.o.o. z biološko čistilno napravo in BIO – PARK NIVO,
  • EKO-GEA, kako uspešno sanirati plazove in kako očistiti triglavska jezera,
  • Solarni termo sistemi – STS d.d. s kolektorji,
  • ekološki produkti in rešitve (Eko Ideja, družba za okoljski in energetski inženiring, d.o.o.),
  • kako se učinkovito pozdraviti z bioresonanco in biofeedbackom in MTV terapijami (Divina, Center za zdravje in sprostitev d.o.o.)
  • uresničitev ekološke vizije v mestu prihodnosti (Tehnopolis Celje d.o.o.)
  • LED-PLA ENERGY d.n.o (prvo študentsko podjetje na Inkubatorju Celje)